Sunday, October 09, 2005

 

boven: zieke kip (influenza A (H5N1)
Links: Oost Europa










In het blogdagboek van 2 September werd uitgelegd hoe het virus, dat kippenpest veroorzaakt, biologisch werkt en hoe het gevaarlijk voor de mens kan worden.

Op 16 September werd vermeld, dat het virus door trekvogels verspreid werd tot West Rusland (Helyabinsk). In het Zuiden van Roemenië zijn nu drie gevallen van vogelpest vastgesteld, op een bedrijf waar eenden gehouden worden. In het dorpje Ciamurlia, aan de Donau gelegen (Danube R) waar dit werd vastgesteld worden 30 mensen, die in aanraking met deze dieren zijn geweest in quarantaine gehouden. Het dorp is verder geheel geïsoleerd. Jagen en vissen is in acht gemeentes rondom het dorp verboden. Bovendien is import van gevogelte uit 15 landen, meestal in Azië gelegen verboden. In Turkije is men aan de Noord grens, begonnen met ruimen van kippen en kalkoenen, om kost wat kost insleep van het virus naar Turkije te verhinderen. Mensen die in quarantaine worden gehouden wil men zo snel mogelijk vaccineren tegen de bestaande griep virussen en antivirale middelen geven, om zo vermenging van het kippen griep virus H5N1 met humaan virus te verhinderen. In Azië en Indonesië zijn tot nu toe meer dan 60 mensen van de 116, die besmet werden, gestorven aan het virus H5N1. Ongeveer de helft van de mensen, die besmet worden sterven aan het virus. Tot nu toe gaat het virus praktisch alleen over van kip naar mens. Als het virus echter zo zou muteren dat het ook van mens op mens over zou gaan is de catastrofe niet te overzien. Het is bovendien gebleken dat er al mutaties in het virus hebben plaats gehad, waardoor het immuun geworden is tegen het antivirale middel oseltamivir, het tot nu toe meest bekende anti-virale (influenza) middel. Als men met het virus besmet wordt reageert het lichaam zo sterk op het voor de mens nieuw virus, dat er te veel vocht in de longen komt en de patiënt eigenlijk verdrinkt. Gelukkig is nu gebleken dat de statines (anti-cholesterol middelen) deze heftige reactie flink verhinderen. In de literatuur merkt men op dat dit voor onderontwikkelde landen een zegen kan zijn, als een pandemie uit zou breken, omdat het patent op Zocor (simvastatine) inmiddels verlopen is en het dus zeer goedkoop en gemakkelijk gemaakt kan worden. Daar heeft men in Nederland nog kennelijk weinig van gemerkt, want ik zie op mij doosje simvastatine staan dat 1,8 gram in de vorm van 90 tabletjes toch altijd nog 33,66 Euro's kost.

Op Donderdag 7 September kwamen top-experts in Amerika bijeen. Zij kwamen tot de conclusie dat de wereld volkomen onvoorbereid is op een eventuele pandemie. Vrijdag heeft President Bush een gesprek gehad met top-mensen van alle grote farmaceutische industrieën om te kijken of zo snel mogelijk een goed werkend vaccin kan worden bereid tegen het influenza A van het H5N1 type. De senaat heeft een bedrag van bijna 4 miljard dollar goedgekeurd om geneesmiddelen op te slaan tegen een eventuele uitbraak van een pandemie.

Op 10 Oktober wordt bekend dat ook in Turkije in Anatolië kippenpest bij een kalkoen bedrijf is uitgebroken. In het plaatsje Balikesir zijn alle vogels en straathonden geruimd. Alle toegangswegen zijn door de politie gesperd. Men neemt aan dat het virus door trekvogels uit de Oeral is meegebracht. Er wordt nu onderzocht of het virus met zekerheid H5N1 is.



Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?