Wednesday, October 26, 2005

 

Axel Baltzer (Orthopaedisch chirurg Dusseldorf)


Rechts: ostearthritis van kniegewricht






Gewrichtsontsteking (arthritis) is een van de meeste handicaps veroorzakende ziekte. Alleen in Amerika lijden ongeveer 40 miljoen mensen aan deze kwaal. Osteo-arthritis is een vorm van gewrichtsaandoening, waarbij niet zozeer sprake is van een ontsteking, maar veel meer van degeneratie (afbraak) van het kraakbeen in de gewrichten. Vooral de knie en heup kunnen in dit geval veel pijn veroorzaken en veel rugklachten worden veroorzaakt door kraakbeen verlies tussen de ruggenwervels of door uitstulping van de tussenwervelschijf ( hernia). De oorzaak van osteo-arthritis is niet helemaal bekend maar is wellicht soms een vorm van auto-immuunziekte, waarbij het lichaam stoffen aanmaakt, die schadelijk werken op het kraakbeen. Als het kraakbeen wordt afgebroken kan het bot van het gewricht met elkaar in aanraking komen en de beweging van bot op bot is vanzelfsprekend zeer pijnlijk. Tot voor kort werden de moderne zogenaamde cox-2 pijnstillers zoals Viox (rofecoxib) veel gebruikt, maar omdat deze nieuwe pijnstillers schadelijk op de bloedvaten kunnen werken is de interesse voor deze middelen sterk afgenomen. Ook steroïden zoals bijnierschors-hormonen en hyaluron-zuur worden toegepast, maar zij bestrijden de symptomen van de ziekte, maar nemen de oorzaak niet weg.

In het tijdschrift “Drug Discovery Today” van 1-november-2005, wordt een nieuwe manier beschreven om deze ziekte te bestrijden. Het is namelijk het interleukine-1, een stof die door het lichaam wordt aangemaakt, die het verlies van kraakbeen mede tot gevolg heeft. Er wordt nu door het lichaam ook een stof gemaakt, die antagonistisch werkt tegen het interleukine-1 en die daarom “interleukine-1 receptor-antagonist” wordt genoemd. Het is nu deze stof, die bij osteo-arthritis patiënten dikwijls te weinig wordt gemaakt, met alle gevolgen van dien.

Duitse onderzoekers van het biotechnische instituut in Dusseldorf, hebben bloed genomen van osteo-arthritis patiënten en ze behandelen het bloed zodanig in het laboratorium dat de witte bloedcellen aangezet worden om een overmaat aan de “interleukine-1 receptor antagonist” aan te maken. Ze noemen de stof Orthokine en behandelden 30,000 gewrichten en 20,000 wervels met injecties van deze stof in de gewrichten. Omdat het Orthokine een lichaamseigen stof is, die door de eigen bloedcellen in het laboratorium gemaakt wordt, vindt geen afstoot-reactie plaats. De proeven, die onder anderen door de orthopedische chirurg Axel Baltzer van Moleculair orthopedisch centrum in Dusseldorf werden gedaan waren significant beter voor Orthokine dan voor hyaluron-zuur en placebo's. In 70% van de gevallen had toepassing van Orthokine succes en de patiënten meer tevreden dan over de andere behandelingen.


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?