Sunday, September 25, 2005

 



Links: spina bifida

Midden: producten rijk aan Folium-zuur

Folic-acid= folium-zuur



Al eerder werd er in dit blogdagboek op gewezen dat folium-zuur ( vitamine B 11) de schadelijke werking van homocysteïne op de binnenkant ( intima) van de bloedvaten kan neutraliseren. Bekend is ook dat het in staat is open ruggetjes (spina bifida) bij babies te verhinderen. Uit het feit dat zwangere vrouwen het dan al bij het begin van de zwangerschap, dagelijks een tabletje van 400 mg moeten nemen, blijkt al dat het verder een onschuldig middel is, omdat schadelijke werking van, wat voor soort middel dan ook, het eerst in het eerste stadium van de dracht tot uitdrukking komt.

In een publicatie van de “ Journal of the American Medical Association” van 19 Januari 2005 wordt het resultaat gepubliceerd van een onderzoek bij 93803 vrouwen van 27 tot 44 jaar vanaf 1990 tot 1999 ( Nurses' Health study) en 62260 oudere vrouwen van 43 tot 70 jaar. Zij hadden allen bij de start van de proef een normale bloeddruk. Door enquêtes werd bijgehouden hoeveel folium-zuur de vrouwen namen, zowel via voeding als door inname van supplementen (tabletjes). In de proeftijd bleken 19700 vrouwen incidenteel aan hoge bloeddruk te lijden. Hoge bloeddruk werd significant vaker gezien bij vrouwen die minder dan 200 microgram folium-zuur opnamen. ( een microgram is éénduizendste miligram).

Vrouwen, die minstens 1000 microgram folium-zuur met hun voeding plus tablet namen hadden het minst last van hoge bloeddruk. Bij de groep jongere vrouwen was het risico zelfs gehalveerd. De conclusie van het onderzoek is dan ook dat vrouwen die voldoende folium-zuur opnamen bijvoorbeeld door een tabletje van 400 microgram per dag, minder kans op hoge bloeddruk hadden dan de controle groep met minder folium-zuur. Dit was bij jonge vrouwen het duidelijkst. Het is raadzaam om vanaf 55 jaar naast een kinderaspirine ook een tabletje van 400microgram foliumzuur te nemen om de kans op hart en herseninfarct te verminderen. Het argument dat het innemen van een tablet onnatuurlijk is klopt niet helemaal. Evolutionair gezien is het fijt dat men ouder dan 55 is abnormaal. Tijdens de evolutionair ontwikkeling van de mens over een tijdsbestek langer dan twee miljoen jaren werd de mens nooit gemiddeld ouder dan ongeveer dertig jaren. Als men nu evolutionair gezien met kunst en vliegwerk de mens ouder laat worden zal men ook met kunst en vliegwerk deze abnormaliteit moeten bestrijden. Vooral bij familiaire aanleg voor hart en herseninfarcten en meer dan normaal dementeren, is naast een kinderaspirine een tabletje met 400 microgram folium-zuur per dag raadzaam. Een Amerikaanse professor waarmee je kunt chatten en vragen stellen geeft vaak het advies: Take a chidren's aspirine as every dokter after 50 does. Soms , als de chatters zeggen dat de huisarts heeft gezegd dat het niet nodig is geeft hij als antwoord: get a better dokter” Tabletjes folium-zuur zijn goedkoop (Kruitvat) en in elke drogisterij te koop.


John P Forman et al.

Folate intake and the risk of incident hypertension among US woman.

JAMA. 2005; 293:320-329 119-Jan.-2005


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?