Thursday, September 29, 2005

 

In snacks en koekjes en frites worden vak transvetten gebruikt, die het cholesterol in het bloed verhogen.Transvetten zijn kunstmatig geharde plantaardige vetten. In de USA moet het gebruik ervan vanaf 1 Jan 06 op alle voedingsmiddelen vermeld staan.





DE KOOLHYDRATEN

Een belangrijke verandering, die tijdens het Neolithicum ontstond was de kennis van het verbouwen van granen. In plaats van fruit en groenten ging men steeds meer granen, waarvan men brood bakte, eten. Kostbare bouwstoffen zoals vitamines mineralen sporenelementen werden daardoor minder gegeten. In het Paleolithicum was 65 % van de voedsel energie afkomstig van fruit en groenten, maar toen men later afhankelijk werd van graan was werd dit ongeveer 20% van de totale voedsel energie. Bepaalde stoffen in fruit en groenten hebben een werking die belangrijk is bij het verhinderen van kanker, en kanker is dan ook een veel voorkomende ziekte bij de moderne mens.

Tevens leerde men dat men koolhydraten kon vergisten en zo werd het mogelijk alcohol houdende dranken te drinken. In de moderne tijd is hier het gebruik van geraffineerde suiker nog bij gekomen.

Behalve de consumptie van teveel vet is ook het eten van veel koolhydraten en suiker een reden van vetzucht. overgewicht en vetzucht zijn nauw gecorreleerd aan suikerziekte type 2 ook wel ouderdoms suikerziekte genoemd. Normaal is insuline nodig voor de opname van suiker uit het bloed naar de weefsels. Bij ouderdoms-suikerziekte maakt het lichaam wel genoeg insuline maar het lichaamsweefsel wordt ongevoelig voor dit hormoon. Ongeveer 70 tot 80 miljoen Amerikanen leiden aan deze ziekte. Ook elders in de westerse wereld neemt het aantal mensen die aan vetzucht leiden schrikbarend toe. elk jaar komen er in Amerika 625,000 gevallen van suikerziekte bij. Twee-derde van deze patiënten sterven vroeg of laat aan een ziekte die betrekking heeft op de bloedvaten. Zelfs bij kinderen van 12 jaar komt tegenwoordig al ouderdoms suikerziekte voor en dat aantal neemt nog jaarlijks toe.

In het Paleodieet verhouden zich natrium en kalium 1:1. Tegenwoordig is Natrium in de vorm van keukenzout overal verkrijgbaar en dat heeft tot gevolg dat dit evenwicht ernstig verstoord is. Verhoogde bloeddruk is hiervan dikwijls het gevolg en dat is vanzelf een extra belasting voor de bloedvaten.

TRANS-VETTEN

Er worden tegenwoordig veel plantaardige oliën gebruikt omdat ze meestal goedkoper zijn dan dierlijke vetten. Daar tegenover staat dat ze praktisch minder geschikt zijn en vaak ook minder goed smaken. Daarom maakt de industrie dikwijls van deze oliën zogenaamde trans-vetten. men maakt van de onverzadigde vetzuren via toevoegen van waterstof ( hydrogeneren) verzadigde vetzuren. Een pakje margarine bijvoorbeeld bestond vroeger voor een groot deel uit transvetzuren. Deze plantaardige gehydroliseerde vetten zijn nog gevaarlijker voor de vorming van cholesterol dan de dierlijke vetten.

Vooral restaurants friettenten en dergelijke maken veel gebruik van deze trans-vetten. Vooral koekjes, crackers en doughnuts worden met deze ongezonde vetten gemaakt.

De Food and Drug Administration (FDA) in America heeft het vermelden van het percentage van trans vetten op de labels van verpakte voedingsmiddelen vanaf Januari 2006 verplicht gesteld.

Volgens de gegevens van World health organisation (WHO) zijn er meer dan een miljard volwassenen wereld wijd met overgewicht. Als de huidige trent doorgaat zal volgens de WHO in 2030 de helft van alle Amerikanen vetzucht vertonen. Het is dus hoog tijd dat men door voorlichting en andere maatregelen het tij tracht te keren. (9)

Er is echter een Amerikaans gezegde dat luidt: You can lead a horse to water, but you can't force it to drink.

LITERATUUR

1) Samuel Preston

Dead weight? The influence of obesity on longivity

The new England Journal of Medicine Vol 352 No11 17 March 2005

2) Tooru Mizuno et al.

Obesity over the life course

Sci. aging knowl. environ. 2004 (24) re 4Joachim Müller

3) Joachim Müller-Jung

cholesterin senker

Faz. net 21 maart 05

4) Thomas Liesen

Wundermittel cholesterin senker

Forum rund um die Gesundheit www.bochmair .org

5) Nederlanders eten vaker vis

Agri Holland www.agriholland.nl 17/03/05

6) Philip Cohen

To cool the world eat less walk more

New Scientist 18 Dec. 2004 pag. 17-18

7) S. Boyd Eaton et al.

Evolution, diet and health

Department of anthropology and radiology

Emory university Atlanta, Georgia, USA

8) Joseph R Hibbeln

Fish consumption and major depression. The Lancet,vol 351 no.9110 18 April 1998

9) Elizabeth Cairns

Obesity: The fat lady sings ?

Drug Discovery to day 1 March 2005

10) Michael Crowford et al.

The driving force: Food,Evolution, and the future Harper & Row, 1989






Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?