Thursday, September 15, 2005

 


anopheles Gambiae mosquito
GENE SILENCING ( RNA INTERFERENCE )



Rechts malaria cyclus


GENE SILENCING bij mosquito's

Om malaria te bestrijden heeft men wel geprobeerd om mosquito-mannetjes door bestraling te steriliseren en in de natuur los te laten, zodat ze de normale mannetjes zouden verdringen. De mosquito's besmetten vooral kinderen en jaarlijks sterven ongeveer 1,1-- 2,7 miljoen mensen aan malaria. (WHO Expert Committee on malaria 2000 )

Omdat het loslaten van door bestraling steriel gemaakte mannetjes, van bijvoorbeeld mosquito’s, duur is en bovendien de libido van deze diertjes verminderd is, zocht men naar andere wegen. Toch heeft men in Zanzibar de tse-tse mug op die wijze weten uit te roeien. Ook de zogenaamde screw wormen die in Amerika vaak wonden infecteren zowel bij mens als dier en soms dodelijk zijn heeft men op deze wijze in Noord en Midden Amerika uitgeroeid.

Tegenwoordig gebruikt men een nieuwe methode die gene silencing genoemd wordt. Het DNA of beter het messenger RNA dat nodig is om een enzym te maken, dat nodig is voor bijvoorbeeld sperma te produceren wordt tot zwijgen gebracht. Er worden korte "spiegelbeeld" RNA stukjes toegevoegd, die zich aan het oorspronkelijke RNA hechten en er als het ware er mee interfereren. Vandaar wordt ook wel van RNA interference gesproken ( zie hiervoor blogdagboek van 12 sept onder petunia's). De mannetjes zijn nu steriel maar verder geheel normaal en ze houden hun normale libido. Om de mannetjes in het laboratorium te kunnen kweken, moet men de steriel makende interferentie blokkeren, wat vaak met het toedienen van een bepaald antibioticum werd gedaan. Tegenwoordig gebruikt men daarvoor andere stoffen, omdat men de eigenschap van ongevoeligheid tegen antibiotica, niet door middel van jumping genes wil verspreiden.

Men wil deze techniek ook gaan toepassen bij het kweken van zalm. De kweek zalm is vaak transgeen gemaakt om snel te groeien. Zouden mannetjes ontsnappen, dan komt de eigenschap ook in de in het wild levende zalm en dat is niet gewenst. Daarom maakt men de mannetjes steriel, maar omdat men tijdens het kweken een bepaald stofje, dat de interference opheft, aan het voer toevoegt zijn de zalmen gewoon vruchtbaar. Ontsnapt er een dan krijgt hij geen kweekvoer meer en is hij steriel.

New Scientist 8 Maart 2003.


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?