Saturday, August 06, 2005

 
SNUPPY


In 1996 werd voor het eerst door Ian Wilmut uit Schotland een zoogdier gekloond. Het was het schaap Dolly dat daarom wereld beroemd werd. Daarna zijn tal van zoogdieren overal ter wereld in de meer ontwikkelde landen gekloond zoals muizen, ratten, katten, konijnen, geiten, varkens, runderen en paarden. Het klonen van een hond bleef moeilijk vooral omdat eicellen van honden gewonnen moeten worden, rechtstreeks van de eierstokken van honden en die daarom nog onrijp zijn. Deze onrijpe eicellen moeten in het laboratorium gerijpt worden en dat is een moeilijk procédé. Dat dit de Zuid-Koreaanse onderzoekers onder leiding van professor Whang toch gelukt is wordt in Amerika niet echt leuk gevonden. Volgens CNN heeft: “the USA lost the lead in basic research on stem cell and cloning”.

Professor Whang nam een hond van het Afgaan ras, omdat het een mooie hond is ( distinctive look) en omdat ze zeer handelbaar zijn. Dit zal goed van pas komen omdat hij verwacht dat Snuppy even beroemd zal worden als Lassy.

Het medisch belang van het klonen van honden wordt overal erkend. Van belang is namelijk de overeenkomst van hond en mens op gebied van de stofwisseling ( the matabolic resemblance to humans) en omdat het allebei sociale dieren zijn die veel kunnen leren. Men ziet de mogelijkheid om bijvoorbeeld het humane gen of genen, die verantwoordelijk zijn voor Alzheimer te transplanteren in een embryo ( blastocyste) van een hond en nu zien waar en in welk stadium de zich verder ontwikkelende stamcellen abnormaliteiten gaan vertonen. Hetzelfde geldt voor diabetes en kanker.
CNN on line 6 Aug 05


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?