Tuesday, August 30, 2005

 




HURRICANES


Orkanen (Hurricanes) halen hun energie uit het warme water van de oceaan. Als de temperatuur van het water boven de 26 graden Celsius is en het is boven koel en vochtig, terwijl het aan het oppervlak warm is, dan kunnen er stormen ontstaan. Als het nu toevallig al een beetje slecht weer is en het punt waar de storm begint, is ongeveer 500 km van de evenaar verwijderd, dan kan uit zo een storm een orkaan (hurricane) ontstaan. De afstand tot de evenaar speelt een rol, omdat de draaiing van de aarde daar de werveling van de storm versterkt. Naarmate de storm heviger wordt, stijgt de temperatuur in de kern van de storm. Dat heeft weer tot gevolg dat de draaiing versneld wordt en zo ontstaat tenslotte de orkaan. De warmte die zo vrijkomt in een gemiddelde orkaan, komt overeen met de elektrische energie, die in de USA gedurende één jaar ontwikkeld wordt.

Studies van het “Massachusetts Institute of Technology” hebben aangetoond dat de laatste 50 jaar de windsnelheden van de orkanen ongeveer met 50% zijn toegenomen. Omdat de temperatuur van het oceaan water zulk een cruciale rol in de ontwikkeling van de hurricanes speelt, kan niet ontkend worden dat de temperatuur stijging van de aarde hiermee waarschijnlijk te maken heeft. In een artikel van Time van 29 augustes vraagt men zich af : “Is global warming fueling Katrina? “

De schade door de hurricane Katrina wordt op 26 miljard dollar geschat. In de staat Mississipi en Alabama worden op 30 augustus al enkele honderden doden gemeld( CNN). Omdat de warmte van het oceaan water zulk een grote rol speelt bij het ontstaan en de hevigheid van de orkanen, kan theoretisch gezien de opwarming van de aarde, die in de toekomst waarschijnlijk zal toenemen, een nog grotere rol gaan spelen. In het artikel van Time wordt gesteld: "While the people of New Orleans may not see another hurricane for years, the next one they do see could make Katrina even look mild.


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?