Friday, August 19, 2005

 


Geoge Church


Goedkope “genome sequencing” wordt mogelijk.

Bij onderzoek van nieuwe moderne medicijnen wordt het steeds duidelijker dat verschillende mensen ook heel verschillend kunnen reageren. ls een middel helpt bij de Afro-Americans wil dat nog niet zeggen dat het middel hetzelfde effect heeft bij blanken ( Caucasians). Ook native-Americans (indianen) en Latino's kunnen op een andere wijze reageren.

Ook kan een bepaald middel bij iemand goed helpen terwijl het bij iemand anders van hetzelfde ras of zelfs familie niet goed werkt. Het is duidelijk dat het reageren op geneesmiddelen mede erfelijk gebonden is en daarom in de genen is vastgelegd. Men kan echter moeilijk het genoom van een bepaalde patiënt vastleggen (sequencen), omdat dat veel te kostbaar is. Men moet het DNA materiaal eerst op bacteriën vermeerderen en daarna op gel-bodems met behulp van elektroforese identificeren.

George Church van de Harvard medical school in Amerika heeft nu een goedkope en snelle methode ontworpen om in de toekomst het genoom van een patiënt te ontrafelen. Een DNA molecuul bestaat uit ketens van vele duizenden aan elkaar gekoppelde nucleotiden. Een nucleotide is opgebouwd uit een fosfor-suiker deel waaraan een van de vier stikstofbasen verbonden is. ( zie tekening boven rechts) Er zijn nu vier verschillende stikstofbasen, die meestal met de letters A, G, T en C worden aangeduid. Iedere stikstofbase heeft zijn eigen chemische identiteit en het is de volgorde van deze basen die de blauwdruk van een individu bepalen. George Church hecht nu de DNA moleculen aan microscopisch kleine kraaltjes ( 1 micron diameter), die zo behandeld zijn, dat onder invloed van fluorescerend licht de stikstof basen hun identiteit (door kleur) prijs geven. 14 Miljoen kraaltjes bestrijken een oppervlak van een vingerafdruk. De kraaltjes worden onder een microscoop door een “high speed” digitale camera geleid en op deze wijze wordt het hele genoom van een individu geïdentificeerd. Hij schat de kosten in de toekomst ongeveer 1000 dollar per genoom en dit onderzoek kan bijvoorbeeld in grotere ziekenhuizen met een investering van ongeveer 140 duizend dollar gedaan worden. Op dit ogenblik kost het sequencen van een genoom, dat alleen in zeer gespecialiseerde instituten gedaan kan worden nog ongeveer 2,2 miljoen dollar.

Een en ander zou een grote stap zijn bij de behandeling van bijvoorbeeld kanker, omdat dan kan worden vastgesteld welke methode ( chemokuur ) het beste bij de patiënt past. Ook behandeling met allerlei medicijnen kunnen dan beter op elke individuele patiënt worden toegesneden.

Science 5 August 2005


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?