Thursday, August 18, 2005

 

De Amerikaanse Jezuïeten pater en astronoom George Coyne is directeur van het Vaticaans observatorium in Castel Gandolfo en hoogleraar astronomie aan de universiteit van Arizona

Kardinaal Christophor Schönborn uit Wenen gaf op 7 Juli in de New York times zijn mening naar voren dat de Katholieke kerk het neo-Darwinisme niet kan accepteren. Onder neo-Darwinisme verstaat men de evolutie die zich spontaan, door natuurlijke selectie, zonder ingrepen en begeleiding van buiten af door God of een ander zogenaamd “inteligent designer” heeft ontwikkeld.

( zie dagboek op 22 juli). De Amerikaanse Jezuïeten pater George Coyne, verwijt in het Engelse katholieke weekblad The Tablet, kardinaal Schönborn dat hij het troebele water van de evolutie nog troebeler maakt.

Hij wijst er op dat de internationale commissie onder voorzitterschap van de toen nog Kardinaal Ratzinger vorig jaar nog verklaarde dat er geen conflict bestaat tussen de katholieke leer en de ideeën van Darwin. In 1996 was dat ook al door Paus Johannes Paulus II bevestigd. Schönborn deed deze verklaring af als vaag en onbelangrijk.

Op 13 Juli deden drie belangrijke Amerikaanse wetenschappers een verzoek aan de nieuwe paus om een en ander opnieuw te bevestigen en niet opnieuw een kloof te creëren tussen geloof en wetenschap.

De nieuwe paus Benedictus XVI doet er volgens goede roomse traditie nog even het zwijgen toe.


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?