Friday, July 08, 2005

 

In het tijdschrift Science van 17 juni 2005 werd door de Zuid-Koreaanse professor Hwang het resultaat van zijn onderzoek met embrionale stamcellen gepubliceerd. De titel van het artikel luidt: "Patient specific embryonic stem cells derived from human somatic cell nuclear transfer." Deze publicatie heeft wereldwijd de aandacht getrokken en de Amerikaanse onderzoekers op dit gebied geven toe dat vooral de Zuid-Koreaanse wetenschappers, maar ook onderzoekers in China, Singapore en Israël zeer ver gevorderd zijn met onderzoek op het gebied van therapeutisch klonen.
Dit heeft te maken met het feit dat in Zuid-Korea de overheid het onderzoek financieel steunt. In Zuid-Korea steunt 70% van de bevolking dit onderzoek, terwijl in Amerika 75% tegen dit onderzoek is op grond van religieus ethische bezwaren. De stemcell biologist Stephen Minger van het King'scollege in Londen, die onlangs in Korea was zegt hierover in New Scientist van 28 Mei '05: "there is a good chance that the US will be left behind"

Een onderzoek van Hwang met geënucleëerde eicellen van het rund waarin hij humane somatische celkernen transplanteerde heeft minder de aandacht getrokken, hoewel de importantie ervan wellicht net zo belangrijk is. In het tijdschrift "Fertility and Sterility" van december 2003 publiceerde hij het resultaat van dat onderzoek. de titel luidt: "blastocyst formation, karyotype and mitichondrial DNA of interspecies embryos derived from nuclear transfer of human cord fibroblasts into enucleated bovine oocytes." Zijn conclusie is dat nuclear transfer van humane navelstreng fibroblasten in geënucleëerde eicellen van het rund mogelijkis en dat hieruit blastocysten kunnen ontwikkeld worden. Uit het onderzoek van de chromosomen bleek dat in 56% van de gevallen de chromosomen humaan van oorsprong waren, terwijl het mitochondriaal DNA dat van de eicellen komt aan te tonen was na het morula stadium. Het belang van interspecies nuclear transfer is dat ethische bezwaren wellicht omzeild kunnen worden.

In dit verband is het ook interessant te vermelden dat Chinese wetenschappers van de universiteit van Shanghai een zelfde procedure volgden door celkernen van humane fibroblasten afkomstig van donoren van verschillende leeftijden, te transplanteren in geënucleëerde konijnen eicellen. Onafhankelijk van de leeftijd der donoren konden ze blastocyten ontwikkelen, waarvan de stamcellen uit de "inner cell mass"aan alle eisen voldeden wat betreft de chromosomen, dezefde eigenschappen hadden als humane stamcellen (isogenecity) en immunocytochemistry. Ze konden de stamcellen verder ongedifferentieerd verder kweken ( stamcellijnen), maar ook met adequate voedingsbodems verder ontwikkelen tot de eerste drie "germ Layers" namelijk entoderm, mesoderm en ektoderm, en vervolgens tot zenuw en spierweefsel. Een zeer uitgebreid artikel hierover verscheen in Cell Research April 2003. met de titel " Embryonic stem cells generated by nuclear transfer of human somatic nuclei into rabbit oocytes".

Een geheel nieuwe benadering komt van Yuri Verlinsky en medewerkers van het Reproductive Genetics Institute in Chicago, waarbij alle andere technieken als achterhaald kunnen worden beschouwd. Hij slaagde er in 10 nieuwe cellijnen te creëren met zijn techniek die hij "stembrid"noemt. Hij gebruikt geënucleëerde stamcellen van bestaande cellijnen en brengt er somatische celkernen van patiënten in terug.
Als men therapeutisch wil klonen door bijvoorbeeld dopamine producerende zenuwcellen bij een Parkinson patiënt in de hersenen te inplanteren en men neemt hiervoor somatische celkernen van dezelfde patiënt, omzeilt men immunologische rejectie problemen. Omdat er geen embryos aan te pas komen heeft men weinig ethische problemen, dat vooral in Amerika van belang is. Op zijn publicaties wordt met nieuwsgierigheid gewacht en er is nog veel scepsis betreffende dit onderzoek. In zijn speech van augustus 2001 weigerde president Bush alle "federal financing" voor stamcelonderzoek, uitgezonderd met de al bestaande ongeveer 70 stamcellijnen die al bestonden. Zijn redenatie was: "the life and death decision has already been made." Als de resultaten van Verlinsky juist zijn zal een en ander grote consequensies hebben in verband met therapeutisch klonen.

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?